Expositie Kerststal Gerard Héman

Van 20 december tot na drie koningen (6 januari) is in de Grote Kerk werk te zien van Gerard Héman. Er is een kerststal te zien, twee madonna’s (een zwarte en een blanke) en twee schilderijen van de vlucht van Maria en Jozef naar Egypte vanuit een in brand staand Rotterdam. Het gaat vooral om een opmerkelijke kerststal. De opening zal plaats vinden op zondag 20 december om 13.15 uur en is vrij toegankelijk.
Kunsthistoricus en historicus Hans Rombouts zal tijdens de opening een uiteenzetting geven. Hij is 40 jaar werkzaam geweest in het onderwijs oa. (didactiek van de) geschiedenis voor HBO. Zijn laatste studie was Kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Leiden, waar hij een Master-thesis schreef over ‘Het religieuze werk van Gérard Héman’.

Gérard Héman was een zoon van Joannes Gerardus Christophorus Carolus Héman (1884-1959) en Sophie Friederike Borneman (1885-1924). Hij werd in Duisburg geboren. Later vestigde het gezin zich in Schiebroek. Zijn vader was ondernemer, zijn grootvader van moederskant was schrijnwerker in de Landkreis Göttingen. Héman was al jong bezig met houtsnijwerk, waarin de invloed van de Duitse barokke volkskunst merkbaar is. Hij bezocht de middelbare technische school, maar kon daar zijn draai niet vinden en maakte de overstap naar de Rotterdamse Academie.
De familie bezocht de Russisch Byzantijnse Kerk en maakte werk voor diverse kerken, zoals kruiswegstaties in Bleiswijk en de tabernakel voor de Sint Adelbertkerk in Delft. Hij maakte ook profane kunst zoals een dertig meter groot uit graniet gehakt reliëf op de voormalige ABN-Amro Bank op de Coolsingel in Rotterdam als ook diverse bronzen beelden zoals het Rotterdamse Trekpaard.

Vrij entree

Heman in 1947  op het dak van de Amro in Rotterdam om een groot beeld van graniet te plaatsen symboliserend de wederopbouw.

Heman