Mirjam van Veen over Coornhert

mirjamvanveenOp vrijdag 19 februari 19.30 uur zal prof Mirjam van Veen in de Grote Kerk van Beverwijk een lezing houden over Dirk Volkersz Coornhert (1522-1590). Het is de tweede in een serie van vijf over deze graveur, etser, filosoof, theoloog, dichter en schrijver uit de zestiende eeuw.

Mirjam van Veen zal spreken over de relatie met de protestantse kerk, de verhouding met Calvijn, over religieus fanatisme en tolerantie.

Mirjam van Veen is gepromoveerd op de verhouding tussen Coornhert en Calvijn die elkaar in heftige bewoordingen kritiseerden. Zo had Coornhert ernstige bezwaren tegen de theorieën over de erfzonde en de predestinatie. Dat vond hij ‘mensenwerk’.
Onder protestantse theologen was er weinig sympathie voor Coornherts werk. Men probeerde zijn kritiek op een simplistische manier te weerleggen. Mirjam van Veen doorbreekt deze traditie.

De Grote Kerk van Beverwijk zal vanaf 2016 jaarlijks een Coornhertlezing organiseren. Een persoon die sterk met Coornhert verwant is wordt uitgenodigd om deze lezing te houden op 29 oktober a.s. Omdat Coornhert alleen onder kenners bekend is worden vijf voorbereidende lezingen over hem georganiseerd. Die lezingen worden gehouden door wetenschappers die in de laatste jaren een nieuw licht op deze 16e eeuwse humanist werpen en zijn werk toegankelijk maken.

Introductie Mirjam van Veen
Introductiebrief Coornhert
Coornhert lezingen