Expositie ‘Fotografen van de oorlog’

foto-expositie WO1Van zaterdag 16 april tot en met maandag 16 mei is in de Grote Kerk van Beverwijk de expositie ‘Fotografen van de oorlog’ te zien. De foto’s van deze tentoonstelling waren nog niet eerder in ons land te zien en geven een heel bijzonder inkijkje in de Eerste Wereldoorlog door de ogen van drie Tsjechische soldaten.

De tentoonstelling, georganiseerd door de Vereniging Grote Kerk, in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, wordt op zaterdag 16 april om 15.00 uur geopend door ZE Jana Reinisová, ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Nederland, en Cecilia van Weel, wethouder van de gemeente Beverwijk. Bij deze officiële opening is publiek van harte welkom.

Fotografen van de oorlog, samengesteld door Jaroslav Kucera, geeft een indringend beeld van het dagelijkse soldatenleven en presenteert de tot voor kort onbekende foto’s van Jan Mysicka, Gustav Broz en Jenda Rajman, drie soldaten uit het Oostenrijks-Hongaarse leger. Een unieke collectie, ook al door het feit dat de namen van de fotografen bekend zijn, want van veel andere foto’s uit de Eerste Wereldoorlog is de naam van degene die ze gemaakt heeft niet meer te achterhalen.
De naam van Gustav Broz viel te herleiden uit de korte aantekeningen die hij van alle gefotografeerde gebeurtenissen maakte. Broz diende aan het Italiaanse front en werd toen naar het oosten overgeplaatst. Daar, aan het Russische front, ontstonden zijn meeste foto’s. Jan Mysicka liet een indrukwekkende verzameling van honderden negatieven en afdrukken na, zorgvuldig geordend en beschreven. Mysicka was gestationeerd in de Hongaarse stad Eger en diende ook aan het Italiaanse front, waar hij twee keer gewond raakte. Van de foto’s van Jenda Rajman zijn geen negatieven bewaard gebleven. Rajman bracht de oorlog door in een militair hospitaal in Podmelec, dat in het huidige Slovenië ligt, en fotografeerde daar het dagelijkse leven. In het hospitaal, waar vele verminkte soldaten werden verpleegd, leerde hij de gruwelen van de oorlog van dichtbij kennen.

De Grote Kerk is gevestigd aan de Kerkstraat 37A in Beverwijk. De kerk is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Dinsdag is de kerk gesloten. Toegang gratis.