Lezing: Coornhert in de context van zijn tijd

Jaap Gruppelaar - 2Op vrijdag 27 mei om 19.30 uur zal Jaap Gruppelaar in de Grote Kerk van Beverwijk de laatste van vijf introductielezingen houden over Dirck Volkertsz Coornhert. Deze keer zal het gaan over de politieke en historische context van het leven en het werk van de grote Nederlandse vrijdenker.

Voor de lezing zal geen entree worden geheven. Een vrijwillige bijdrage is echter meer dan welkom.

De tweede helft van de 16e eeuw was een roerige periode. Het was de tijd van de opstand tegen Filips II en het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Haarlem was de hoofdstad van Holland en Coornhert was vanaf 1561 secretaris op het stadhuis. Hij was niet niet alleen een afstandelijk beschouwer, schrijver en prentkunstenaar, maar ook iemand die handelde en onderhandelde.

Spreker Jaap Gruppelaar is historicus, filosoof en jurist. Bovendien is hij directeur van het Coornhert Centrum en van de Coornhert Stichting, die zich ten doel stelt om de teksten van Coornhert voor het grote publiek toegankelijk te maken. Zo heeft hij bijvoorbeeld diens hoofdwerk ‘Zedekunst is wellevenskunst’ onlangs hertaald. Momenteel is hij bezig aan een nieuwe biografie over Coornhert. In januari van dit jaar verzorgde Jaap Gruppelaar ook de eerste lezing, waarin hij een inleiding gaf in het leven en werk van Coornhert.

De introductielezingen, die de afgelopen maanden in de Grote Kerk zijn gehouden, vormen uiteindelijk de opmaat tot een jaarlijkse Coornhert-lezing, waarvoor sprekers zullen worden uitgenodigd die zich verwant voelen met het gedachtengoed van de Nederlandse humanist. De Coornhert-lezing van 2016 zal plaatsvinden op zaterdag 29 oktober.
Aan de hand van de bijeenkomsten in de Beverwijkse kerk wordt momenteel druk gewerkt aan een toegankelijk boekje over Coornhert. Deze publicatie, die zal worden uitgegeven in samenwerking met het Beverwijkse tijdschrift Roetz, moet een brug slaan tussen de wereld van nu en de nalatenschap van Coornhert uit de 16e eeuw.