6 november a.s. Tribute aan Mozart.

Tribuut aan Mozart

 

250 jaar geleden was Mozart voor een periode van acht maanden in Nederland. Hij heeft veel  nagelaten waar generatie op generatie dankbaar gebruik van maakt. Daarom zal de Wijkertoren aandacht aan hem wijden met een Mozart tribuut op zondag 6 november. Aanvang 17 uur.

Stukken van Mozart zullen worden gespeeld door het Herman van Roekel blaas Kwintet, Ton Veldkamp op orgel en Ruud Jansen op piano.

Om het tribuut een extra feestelijk tintje te geven zullen de musici samen eten met bezoekers die zich daarvoor kunnen inschrijven. We verwachten dat ook na het concert onverwacht Mozart gespeeld of op zijn muziek geïmproviseerd zal worden .

Het Herman van Roekel Quintet bestaat uit: Herman van Roekel, piano; Wardy Hamburg, tenor sax (hoorn); Steffen Snip , klarinet; Wanda Koopmans, fagot en Thijs Dapper, hobo. Dit Quintet zal het blaaskwintet in Es uit 1784 spelen. In april 1784 schrijft Mozart aan zijn vader Leopold: “Ik heb onlangs twee grote concerten geschreven en daarnaast een kwintet dat buitengewoon gewaardeerd werd. Ik zelf beschouw het als het beste wat ik tot dusver in mijn leven geschreven heb.”

Twaalf jaar later schreef Van Beethoven ook een blaas kwintet in Es geïnspireerd op dit stuk van Mozart.

Ruud Jansen heeft in de laatste maanden hard gewerkt aan de 11e pianosonate in A, KV 331. Mozart componeerde dit stuk  in 1783. Ruud zal het uitvoeren op de nieuwe Yamaha vleugel in de Grote Kerk.

Ton Veldkamp zal een orgelbewerking van een deel van Eine kleine Nachtmusik spelen en ook een paar originele orgelwerken van Mozart. Mozart heeft het Müllerorgel van de St. Bavo bespeeld en was daar zeer van onder de indruk. Het Müllerorgel in de Grote kerk is in het geboortejaar van Mozart gebouwd. De geschiedenis vertelt niet of hij een uitstapje heeft gemaakt met de boot naar Beverwijk en dit orgel ook heeft bespeeld. Het zou zo maar kunnen.Mozart postzegel Mozart

Zondag 6 november 17.00 uur. Entree gratis. Na afloop vrijwillige bijdrage. Wie deel wil nemen aan het diner daarna dient zich op te geven grotekerkbeverwijk@gmail.com . Kosten daarvoor is ook een vrijwillige bijdrage.