Politiek

De Beverwijkse gemeenschap als denktank

Op zondag 13 november vindt in het kader van de Wijkertoren week een bijeenkomst plaats voor bestuur en politiek van 15.00 – 17.00 uur.
Het doel is om manieren te vinden hoe (gemeente)politiek en lokale kennis met elkaar te verbinden.

Politieke besluiten raken per definitie de gemeenschap. Daarom is het belangrijk om die gemeenschap ook te horen bij het maken van beleid. In Nederland zijn er talloze manieren voor burgers om hun genoegen of ongenoegen te uiten, maar wordt er niet altijd gebruik gemaakt van de kennis en kunde van burgers. Tijdens deze middag zal een manier gezocht worden om lokale politiek ook gebruik te laten maken van lokale kennis. Kun je als politicus de gemeenschap gebruiken als denktank?

Het plan is om aan de hand van een aantal voorbeelden het probleem te schetsen, in de vorm van anekdotes van mensen die het raar vinden dat er nooit een beroep op hen is gedaan. Het recent verschenen boek ‘Een sloot vol kiezelstenen’ van onze stadsgenoot Jacky de Vries gaat hier bijvoorbeeld over. En Roetz als tijdschrift is een serieuze poging om lokale krachten een podium te geven.
Het is de bedoeling om in kleine groepen aan de slag te gaan om na te denken over a) via welke processen/structuren lokale kennis beter benut kan worden, b) hoe zij zelf voor verandering zouden kunnen zorgen, c) hoe een plek als de Grote Kerk een rol kan spelen.