En toen … stond het gebouw leeg

148004742.IDIhQ5eFHet gebouw stond leeg. Beverwijk heeft niet zo veel gebouwen uit de zestiende eeuw. Het gebouw zelf is ook inspirerend. Het is wekelijks op vaste uren open en te bezichtigen en er wordt een heel speciaal programma van rondleidingen voorbereid die na 1 juni van start zullen gaan. Het gebouw heeft mogelijkheden die moderne gebouwen niet of veel minder hebben. Door de akoestiek kun je er de stilte horen. Juist door er op heel fragiele instrumenten te spelen.

Er zijn veel leegstaande kerkgebouwen en er lijken er nog veel meer te komen. De ambitie is om in de Grote Kerk een voorbeeld te creëren hoe je in onze tijd een invulling vindt voor een kerk als gemeenschapshuis die nauw aansluit bij de functies waarvoor het gebouw ooit werd neergezet. Tegelijkertijd merk je dat er na een eeuw van extreme individualisering en weinig aandacht voor gemeenschap weer aandacht voor gemeenschap en sociale cohesie aan het ontstaan is. Het is de ambitie om met de verdere invulling van De Grote Kerk daar vorm aan te geven.