De kerk krijgt gestalte

kerk3Nieuwe functie Grote Kerk krijgt langzaam gestalte

De nieuwe functie van de Beverwijkse Grote Kerk krijgt langzaam maar zeker gestalte. Nadat het bestuur van de protestantse gemeente zich vorig jaar met pijn in het hart genoodzaakt had gezien om de kerkdiensten voortaan te concentreren in de Vredevorstkerk, was het Wijk aan Zeeër Bert Kisjes die met een nieuw initiatief voor het nu leegstaande gebouw op de proppen kwam. Kisjes, ooit opgeleid als theoloog, maar vooral bekend vanwege zijn activiteiten om Wijk aan Zee als Cultureel Dorp van Europa op de kaart te zetten, had een prachtig plan voor het monumentale bouwwerk. De Grote Kerk zou zijn plek als gemeenschapshuis moeten behouden – of misschien juist wel terugkrijgen – maar in plaats van religie zouden kunst, cultuur en inspiratie de boventoon moeten gaan voeren. Het ‘Huis van God’ moest een mensenhuis worden.

Aanloopfase

De aftrap voor het nieuwe gebruik van de Grote Kerk en de Wijkertoren vond circa een half jaar geleden plaats. Op Tweede Paasdag was er een openingsmanifestatie met muziek en toespraken. Geïnteresseerden kregen volop gelegenheid om vragen te stellen en zich in het gedurfde plan te verdiepen. Verder hadden leerlingen van  Beverwijkse basisscholen werkstukken over de kerk gemaakt.

Vanzelfsprekend werd er op deze dag ook een begin gemaakt met het werven van vrijwilligers.

De maanden daarna werden door de initiatiefnemers vooral gebruikt om aan het gebouw te wennen en om plannen te maken. Omwonenden werden uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst met koffie en koek, het fraaie Christian Müller-orgel werd tijdens orgelconcerten regelmatig bespeeld en er werd een heus koor opgericht.

Nog belangrijker is dat de kerk momenteel ook weer zes dagen per week geopend is. Dagelijks, met uitzondering van dinsdag, is het gebouw van 16.00 tot 21.00 uur open voor publiek. Om even rond te kijken of voor inspiratie, bezichtiging of een gesprekje met een van de vrijwilligers.

Open Monumentendag

Vanaf deze maand is fase twee aangebroken en timmert de groep rondom Kisjes nadrukkelijk aan de weg. Tijdens het Open Monumentenweekend was de kerk op beide dagen geopend en werd de nieuwe functie als gemeenschapshuis toegelicht. Ook waren er enkele bijzondere miniconcerten, met als basis de combinatie van contrabas en menselijke stem.

Inmiddels is de woensdagavond gereserveerd voor het Grote Kerk Improvisatiekoor. Onder leiding van dirigent Bas Kisjes wordt er enthousiast gerepeteerd.

sPreekstoel

Iedere donderdag van 20.00 tot 21.00 uur is er de zogenaamde ‘sPreekstoel’, een serie persoonlijke verhalen van mensen uit Beverwijk of omgeving, bedoeld om te inspireren. Twee weken geleden beet initiatiefnemer Bert Kisjes het spits af en de week daarna was het de beurt aan kunstenaar Tjarko van der Pol, die met zijn schitterende tekening ‘Mensdom’ zo mooi wist uit te drukken wat Kisjes zelf ook voelde: de kerk als middelpunt van een gemeenschap, waarbij het de ménsen zijn die de dragende kracht vormen en het juist de onderlinge samenhang is die het gebouw zijn kracht, pracht en robuustheid geeft.

Afgelopen donderdag was het Paul Jurriëns – turnkampioen, docent, ex-stadsdichter en voormalig voorzitter van Westerhout Blijft! – die de toehoorders wist te boeien met zijn bijzondere verhaal. Op donderdag 2 oktober a.s. zal Jan Kramer van de Protestantse Gemeente het spreekgestoelte beklimmen. De toegang is gratis. Na afloop is er volop gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een kopje koffie of een glaasje wijn.

Slávka Tyrkasová

Van 27 september tot 8 oktober zal de Tsjechische zangeres Slávka Tyrkasová in de Grote Kerk haar thuisbasis hebben. Als ‘artist in residence’ zal zij zich in deze periode laten inspireren door muzikanten met een verschillende achtergrond. Het is de bedoeling om samen te spelen, te improviseren en op te treden. Een paar jaar geleden was Slávka Tyrkasová ook al in de Grote Kerk voor een optreden met Hans Kelder en werd er met haar een cd opgenomen met de psalmen van Antonín Dvorák.

Zondag 5 oktober is er een soort inloopmiddag, waarbij er tussen 11.00 en 17.00 uur in diverse samenstellingen zal worden gemusiceerd en waarbij het accent ligt op hedendaags repertoire. Op 6 oktober zal Slávka een klassiek concert geven, waarbij zij op orgel zal worden begeleid. De organist is wederom Hans Kelder en de aanvang is 20.00 uur.

Oktober

Behalve de activiteiten van de werkgroep van Bert Kisjes vinden er in de Grote Kerk binnenkort ook nog tentoonstellingen en muziekoptredens plaats die door anderen zijn geïnitieerd. Zo vindt op zaterdag 4 oktober de opening plaats van ‘Working Apart Together’, een kunsttentoonstelling van maar liefst 22 Beverwijkse en regionale kunstenaars, die in kleine groepen hebben samengewerkt en die zich door elkaars vaardigheden hebben laten inspireren. Deze expositie is te bezoeken van 5 tot en met 26 oktober, dagelijks – met uitzondering van dinsdag – van 16.00 tot 22.00 uur.

Zondag 12 oktober is het weer tijd voor een orgelconcert. De vermaarde Zweedse organist Göran Grahn zal o.a. werken van Dietrich Buxtehude, William Byrd, Abraham van den Kerckhoven en Johann Sebastian Bach ten gehore brengen. De aanvang is 13.30 uur.

Op zondag 19 oktober om 15.00 uur is de kerk het decor voor een projectkoor onder leiding van Frans Kocx, die ‘The Peacemakers’ van Karl Jenkins ten uitvoer zal brengen. Dit is een groot koorwerk voor gemengd koor, vrouwenkoor, mannenkoor en meisjeskoor, met de ondersteuning van orkest en instrumentale solisten. De verschillende delen zijn gebaseerd op uitspraken over vrede van o.a. Martin Luther King, Gandhi, de Dalai Lama en Nelson Mandela.

Voor het weekend van 8 en 9 november heeft Kisjes een bijzondere activiteit gepland. Dan biedt de Beverwijkse kerk onderdak aan een seminar en een publieke manifestatie over de val van de Berlijnse muur, dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden. Voor dit grootse evenement, waarvan het precieze programma nog niet vaststaat, worden diverse gasten uit het voormalige oostblok verwacht.

Naast alle activiteiten zelf wordt er op dit moment ook hard gewerkt om te komen tot een solide financiële en organisatorische structuur. Met de werving van vrijwilligers, donateurs (‘steunberen’) en sponsors uit het bedrijfsleven zal binnenkort een begin worden gemaakt.

Ook zijn er plannen voor een bijzondere rondleiding door kerk en toren en voor een groot evenement in april 2015.

Al met al reden genoeg om de realisatie van de ambitieuze plannen van Kisjes en de zijnen met vertrouwen tegemoet te zien.