Wijkertoren blijkt toch hoger dan Korona

Wijkertoren4Het werd zo makkelijk beweerd en iedereen ging erin mee. Residence Korona, de in aanbouw zijnde woontoren op de plek van de vroegere Stadskantoorflat, was bij het bereiken van het hoogste punt op 3 juni j.l. ook meteen het hoogste bouwwerk van Beverwijk. Zelfs wethouder Cecilia van Weel bleek deze mening toegedaan, getuige haar woorden: “Korona wordt groter dan de Wijkertoren en dat is voor sommigen nog even wennen. Echte Beverwijkers ervaren het als een minpuntje dat Korona nu hoger is”.

Minpuntje of niet, daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben. Maar wat zijn de feiten?

Voor het 21 etages tellende Korona wordt een hoogte gemeld van ruim 65 meter en dat is zonder meer imposant te noemen. Voor de Wijkertoren worden al jarenlang verschillende hoogtes opgegeven. Ongeveer 60 meter, staat in ‘Een lelie tussen de doornen’, het standaardwerk over de Beverwijkse kerk van de hand van Jan van der Linden (Sr). Ook de archeologische werkgroep spreekt over circa 60 meter. Nee, 65 meter, schrijft de voormalig gemeentelijk voorlichter J.Th. Leeuw in zijn boek over de straatnamen van Beverwijk. Dat is ook de hoogte die Reliwiki, een database over Nederlandse religieuze gebouwen, aanhoudt.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Eigenaar PKN en internet-encyclopedie Wikipedia noemen zelfs een nog grotere hoogte. Zij gaan uit van 70 meter.

Nu ook Korona een nadrukkelijke gooi doet naar het predikaat ‘hoogste bouwwerk van Beverwijk’ wordt het tijd voor duidelijkheid. Daarom zochten vrijwilligers van de Vereniging Grote Kerk onlangs contact met de Beverwijkse vestiging van het Nova College. Daar is door de afdeling infratechniek uiteindelijk de juiste hoogte bepaald. Niet met een meetlint, maar via een wetenschappelijk beproefde methode.

Het antwoord blijkt nog verrassender dan gedacht. Vanaf de grond tot het topje van de weerhaan meet de Wijkertoren exact 72,273 meter. Dat is dus zo’n 7 meter hoger dan het nieuwe appartementengebouw. Een duidelijk verschil.
De uitslag betekent eerherstel voor de Beverwijkse toren. Voor Korona rest slechts de titel ‘hoogste gebouw in de IJmond met een woonfunctie’. Ook eervol natuurlijk…