Vertoning film ‘Vertrek’

film havelVaclav Havel de Tsjechische (toneel)schrijver en oud-president van Tsjechie heeft na zijn presidentschap een film gemaakt.

De hoofdpersoon is een onlangs teruggetreden staatsman (kanselier Rieger), die last heeft van ontwenningsverschijnselen nu hij zijn macht is kwijtgeraakt. Stap voor stap worden hem het ondersteunend netwerk en privileges van het ambt ontnomen. Uiteindelijk zal hij ook de regeringsvilla moeten verlaten, die hij jarenlang als zijn thuis heeft beschouwd. Dit gebeurt allemaal met de zelfvoldane hulp van Patrick Klein, van oudsher zijn poliieke tegenstander. De handeling speelt zich af tegen de pijnlijke achtergrond van het kleinzielig bedrog van mensen om hem heen en de walgelijke aandacht van de media.

Deze film wordt in de Grote Kerk vertoond op donderdag 27 oktober om 20:00 uur  ter voorbereiding van de Coornhertlezing twee dagen later op 29 oktober door Michael Zantovsky over Václav Havel. De film wordt in het Tsjechisch gesproken en Engels ondertiteld.
Al heel lang wilde Havel een stuk schrijven geïnspireerd op King Lear van Shakespeare en de Kersentuin van Tsjechov. Havel heeft een stuk geschreven en vervolgens met beroemde Tsjechische actrices en acteurs een film van gemaakt. Voor Tsjechen is de film een herinnering aan Havels vertrek uit het ambt van president.