Een bijzondere sPreekstoel

Bijzondere sPreekstoel rond twee projecten over de gruwelen van de Eerste Wereld Oorlog

donderdag 30 april – 20:00 uur – toegang gratis

Sprekers zijn: Jan Beenen, AlainTimmers, Joost Mulder (zal de gedichten van Bies van Ede voorlezen) en Peter Hammann. Muziek: Eric.J. Coolen en Henk Tijbosch

GASTON_VP

GASTON
De Haarlemse zoektocht langs Chemin des Dames

“Lieve Leon en lieve Jeanne,
de harde waarheid is dat jullie geliefde Gaston gesneuveld is tijdens de grote aanval afgelopen mei.
Met zijn achttienen drongen ze een Duitse loopgraaf binnen, toen daarin een granaat ontplofte. Niemand heeft het overleefd. Alle documenten over zijn vermissing zijn in ons bezit.”

Honderd jaar geleden, vierhonderdzestig kilometer ver weg. Eén dode soldaat tussen honderdduizenden gesneuvelden. De waanzin en de statistiek van een oorlog teruggebracht naar de menselijke maat: het vernietigde leven van Gaston Delange.
De Haarlemse zoektocht langs Chemin des Dames beschrijft het Eerste Wereld Oorlog-verhaal van de Franse soldaat Gaston Charles Delange, verteld door zijn Haarlemse achterneef: Alain Timmers.

Aan de hand van originele brieven, kaarten, privé-bezittingen, memorabilia en gesprekken met nabestaanden wordt een licht geworpen op het leven en sterven van Gaston alsmede de verschrikkingen van de loopgravenstrijd bij Chemin des Dames (1917).
Een samenwerking van Alain Timmers, Eric.J. Coolen, Bies van Ede, Jan Beenen en  Henk Tijbosch

LIZZY_VPLIZZY     
126 dagen tulpentaart en appelschilletjesthee

Zeventig jaar na de bevrijding van Haarlem krijgt mevrouw Elisabeth Krelage-Keppel Hesselink met de publicatie van dit boek de eer die haar toekomt. Haar oorlogsdagboek wordt compleet weergegeven en van een uitvoerige toelichting voorzien en strekt zich uit over een periode van 126 dagen. Haar roepnaam: Lizzy!

Mevrouw Elisabeth Krelage-Keppel Hesselink verwoordt in haar dagboek universele waarden en gevoelens van een vrouw in oorlogstijd.
Het zijn haar woorden in een heldere stijl geschreven. Het zijn haar berichten over de oorlog in haar omgeving (Haarlem en verre omtrek) die het boek meer dan Haarlems maken.
Het zijn haar zorgen over leven en dood, om haar man, om haar kinderen en vrienden en niet te vergeten haar huisdieren, terwijl ze tegelijkertijd toch probeert iets van het leven te maken, wat mede lukt dankzij het drinken van appelschilletjesthee en het bakken van tulpentaart.

Een samenwerking van Peter Hammann Eric.J. Coolen, Bies van Ede en  Henk Tijbosch