Filmdocument Europa Ludens op de sPreekstoel

filmrolDonderdag 5 november 20.00 uur wordt op de sPreekstoel de film Europa Ludens vertoond.
Jan van der Land uit Wijk aan Zee maakte in 2013 en 2014 een filmdocument van het spraakmakende project Europa Ludens van Cultureel Dorp van Europa.

Twee Nederlandse muzikanten maakten een muzikale reis langs de elf Europese dorpen die Cultureel Dorp van Europa vormen. Waar zij kwamen zochten zij muzikanten, vroegen of zij een leuk liedje hadden dat zij samen met hen zouden kunnen spelen. Dat leidde tot een cd met elf nieuwe bewerkingen van elf volksliedjes uit elf landen. Beeldhouwers uit dezelfde elf dorpen kwamen in Tsjechië bij elkaar en maakten gezamenlijk een kerststal van hout. Deze kerststal zal tot 2021 door Europa reizen.
En tenslotte werden in de dorpen koortjes van maximaal 10 personen gevormd die een week naar Bretagne gingen en daar tot een groot koor werden omgevormd waarbij de kleuren van de afzonderlijke dorpen te proeven waren. Het is een prachtig document hoe je in Europa met cultuur kunt omgaan. Donderdag is deze filmdocumentaire in de Grote Kerk te zien.