boekbespreking Bregman woensdag 13 november 20.00 u .Toegang gratis.

Boekbespreking

‘De mens is een beest zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst zeiden de boekhouders. Al eeuwenlang is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In zijn boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Adembenemend, weids en revolutionair. De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis maar werpt ook een nieuw licht op de toekomst.’
Rutger Bregman (1988) is historicus. Hij publiceerde vijf boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014), Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015) en De meeste mensen deugen (2019).
Toen Matthijs van Nieuwkerk onlangs Rutger Bregmans nieuwe boek ‘De meeste mensen deugen’ presenteerde dacht ik als vele anderen: “Dat boek wil ik lezen”.
Ondertussen heb ik het gelezen en mijn verwachtingen zijn niet teleurgesteld. Het werpt een ander licht op veel dingen. Bregman komt aan het mensbeeld, het beeld dat de mens van zichzelf heeft. Dat is typerend voor tijden waarin de cultuur echt verandert. Dat gebeurde in de 16e eeuw in de tijd van de renaissance, dat gebeurde ook in de 18e eeuw die uitliep op de Franse en de industriële revolutie.
Op woensdag 13 november 20.00 uur houd ik een boekbespreking van Bregmans nieuwe boek. Ik kan u vertellen wat ik in het boek gelezen heb en ben heel nieuwsgierig naar wat u er in gelezen hebt. Voor wie nog niet aan het boek begonnen is kan de boekbespreking wellicht nuttig zijn.
Bert Kisjes