Open Monumentendagen 10 en 11 september.

Openingstijden
za 10 sep. 12:00 – 17:00
zo 11 sep. 12:00 – 17:00
Praktische informatie
Op zowel zaterdag als zondag kan de Wijkertoren beklommen worden om 12.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Tussendoor wordt het orgel bespeeld door Ruud Jansen.
Deze kerk is de oudste van Beverwijk, dat als dorp oorspronkelijk dan ook met de naam Agathenkiricha werd aangeduid. De eerste vermelding, nog als kapel, stamt uit 1063. Met de bouw van een grote parochiekerk in laatgotische stijl was meer dan een eeuw gemoeid; omstreeks 1490 kwam het werk gereed. Na verwoesting door Spaanse troepen in 1573 duurde het tot 1648 voordat het gebouw grotendeels was hersteld. Bij de kerk zijn drie grafkapellen van regentenfamilies aangebouwd, waarvan die van de familie Van Harencarspel met de indrukwekkende rouwborden de belangrijkste is. Sinds enkele jaren worden er geen diensten meer gehouden. In plaats daarvan is het nu het Huis van de Gemeenschap geworden, waar burgers van alle rangen, standen en levensovertuigingen elkaar kunnen ontmoeten. Er worden het gehele jaar door concerten, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen georganiseerd.