De Nacht der Troubadours

troubadourOp zaterdag 27 augustus a.s. zal in de Grote Kerk van Beverwijk vanaf 21.00 uur de Nacht der Troubadours plaatsvinden. Voor dit evenement zoekt initiatiefnemer en organisator Ruud Jansen nog deelnemers om op te treden.

Tegenwoordig worden ze singers/songwriters genoemd, maar vroeger sprak men van een minstreel of een troubadour. Iemand die zelf liederen schreef of de liedjes van anderen vertolkte, en die zichzelf hierbij begeleidde op gitaar of een ander instrument. De teksten gingen over de liefde, al of niet vergeefs, over heldendaden, protest en de maatschappij. Om de Beverwijkse kerk meer financiële armslag te geven en omdat het gebouw nu eenmaal moet worden onderhouden, ontstond het idee een Nacht der Troubadours, Minstrelen en Heldenzangers te organiseren.

Iedereen die mee wil doen, wordt verzocht zich vooraf aan te melden. De bedoeling is dat elke artiest ongeveer 15 minuten vult met zijn of haar repertoire. Of je nu een eigen lied ten gehore wil brengen of een lied van een gerenommeerde componist als Bob Dylan, Boudewijn de Groot of Paul Simon e.d., alles kan. Begeleiding op gitaar, piano, accordeon of een ander instrument, ook dat is mogelijk. In de Grote Kerk is een piano aanwezig, alsmede een goede geluidsinstallatie.
Elke artiest werkt belangeloos mee en de opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan het onderhoud van kerk en orgel. Aan het publiek zal deze avond een bescheiden entreeprijs worden gevraagd.

Over de achtergrond van zijn initiatief is Ruud Jansen heel uitgesproken. ‘De Grote Kerk van Beverwijk wordt, sinds het gebouw door de PKN aan de eredienst is ontrokken, opengehouden door Bert Kisjes. Gesteund door een groep vrijwilligers heeft hij de kerk omgevormd tot een cultureel ontmoetingscentrum. Er wordt ruimte geboden voor concerten, congressen, meetings, lezingen en tentoonstellingen, alles zonder een commercieel doel. Prachtige manifestaties als de Matthäuspassion, een korenfestival, orgelconcerten, jazz-optredens en klassieke concerten hebben er al plaatsgevonden. Ook interessante lezingen over bijvoorbeeld Coornhert stonden op het programma. Ik vind dat de kerk moet worden opengehouden ten behoeve van de gemeenschap. En dat kan alleen met steun van diezelfde gemeenschap. Zodat bijvoorbeeld ook het prachtige, uit 1756 daterende Christian Müller-orgel kan worden onderhouden en regelmatig kan worden bespeeld’.

Geïnteresseerden die willen optreden tijdens de Nacht der Troubadours kunnen zich per email aanmelden bij Ruud Jansen (ruudjansen@xs4all.nl) of bij de Grote Kerk (grotekerkbeverwijk@gmail.com).