Tomas Vrba komt naar Beverwijk

In maart volgend jaar zijn de volgende verkiezingen voor het Europese parlement. We zijn zoals bij alle verkiezingen gewend om alleen naar Nederlandse politici te luisteren maar wij hebben in het kader van de viering van 100 jaar Hart van Europa de Tsjechische filosoof Tomas Vrba gevraagd om in de Grote Kerk van Beverwijk te komen vertellen hoe de Tsjechen tegen Europa aankijken. Dat zal gebeuren op zaterdagmiddag 17 november 14.00 uur.

Vrba is één van degenen die het erfgoed van Václav Havel vertegenwoordigt. Hij is voorzitter van Forum 2000 en leerling van Jan Patocka de oprichter van Charta 77 Hoe kijken Tsjechië en de andere Midden Europese landen als Slowakije, Hongarije en Polen naar Europa?

Hoe kijkt hij naar West Europese standpunten over de ontwikkeling van Europa en de wereld, het vluchtelingen vraagstuk en de verhouding EU-Rusland. Welke richting bepleit hij voor Europa?

Dit is een prachtige gelegenheid om meer betrokken te raken bij Europa. Vrba staat bekend als een goede spreker.

Tomas Vrba is in 1947 geboren als zoon van de Tsjechische ambassadeur bij de VN. Hij is een taalkundige, leerling van Patocka, en sinds 1977 actief bij Charta 77.  Na de fluwelen revolutie  van 1989  werd hij voorzitter van het z.g. Burgerforum.

Momenteel is hij als docent verbonden aan de New York Universiteit in Praag.

Als Europa u bezighoudt kom dan zeker naar de visie van Tomas Vrba luisteren. De toegang is gratis.  De lezing zal in het Engels gehouden worden.