Zomeravond concert serie start op 6 juli met uniek concert: James Oesi

Introductie van James :

Eerst even over mijzelf, een korte introductie: ik ben een professioneel klassiek solo-contrabassist, geboren in London, opgegroeid in Zuid Afrika, studeerde in Moskou en Den Haag. Sinds mijn afstuderen (met een 10+ in 2012 waarvoor ik de Fock medaille voor beste eindexamen van dat jaar won) speel ik met veel plezier met mijn soloprogramma’s op diverse plekken in Nederland en België. De programma’s, bestaande uit werk van onder andere Bach, Schubert, Beethoven en Berio, speelde ik bijvoorbeeld al op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam, De Oosterpoort Groningen, Festival Wonderfeel, Cityproms Leeuwarden, TivoliVredenburg in Utrecht, het Bachfestival Dordrecht, November Music en Cross Linx Festival. Ook speelde ik meerdere keren op NPO Radio 4 en NPO Radio 1 en was ik te gast bij Vrije Geluiden (http://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media~VPWON_1250175~james-oesi-quator-danel-en-eric-ineke-vpro-vrije-geluiden~.html), Podium Witteman (http://www.npo.nl/podium-witteman/06-03-2016/VPWON_1248709/POMS_NTR_3453718) en De Nachtzoen (http://www.eo.nl/tv/de-nachtzoen/aflevering-detail/aflevering/james-oesi-20170105t001300/). Onlangs had ik de eer om in klassiek muziek magazine Luister te staan met een uitgebreid artikel (http://www.jamesoesi.com/wp-content/uploads/2017/10/IMG_0551.jpg en http://www.jamesoesi.com/wp-content/uploads/2017/10/IMG_0549.jpg), NRC publiceerde een uitgebreid interview, featurede Classic FM UK één van mijn video’s (http://www.jamesoesi.com/2017/10/24/luciano-berio-psy-young-classics/) en speelde ik een live videoconcert voor 24Classics. Ook was ik artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival dat vorige mei in Den Haag plaatsvond en speel ik regelmatig met ensembles als Asko|Schönberg en Ensemble Modern. Momenteel ben ik bezig met de opnames voor een release met alle cello-suites van Bach op contrabas.

 

Er zijn verschillende programma’s waarmee ik momententeel optreed:

 

* Bach & Berio: solo speel ik twee cello suites van Bach en moderne muziek van Berio. Zie https://www.youtube.com/watch?v=StSxWVi862M. De Leeuwarder Courant schreef in een recensie over een uitvoering van dit programma: “De contrabas geeft Bach iets warmers en tegelijk iets minder flexibels, waardoor het etaleren van het dansante karakter van elk onderdeel best een opgave moet zijn geweest. Toch lukte dit Oesi voortreffelijk.” En over het optreden op CityProms: “Wie vervolgens door liep naar het optreden van de Zuid-Afrikaanse James Oesi op contrabas, waar hij een cello-suite van Bach speelde, werd beloond. Hij dook diep in klank en interpretatie. Daarna speelde hij swingend werk van een Syrische componist en dat deed hij met virtuoze meerstemmigheid.”

 

* Oud en nieuw: samen met violiste Diamanda La Berge Dramm (oa. John Cage Award / Kersjesfonds beurs / Dutch Classical Talent) een mix van klassieke muziek van onder andere Bach en Biber,en moderne muziek van onder andere Edgar Meyer en Willem Breuker.

 

* James Oesi Group: met Helena Basilova, Diamanda Dramm en rietblazer David Kweksilber (Asko Schönberg / David Kweksilber Big Band) een gevarieerd en spannend programma. Met Bach, Berio, Beethoven en Bloch maar ook the Great American Songbook en Zuid Afrikaanse jazz van Louis Moholo.

 

* Astori Amsterdam, verhalen uit Buenos Aires: hoe kom je, als je uit ons nuchtere, koude kikkerlandje komt, nu dichter bij de tangomuziek? Door te begrijpen wat de Argentijnse dichters ons wilden vertellen, denken Wiesje Nuiver (viool, oa. Nederlands Philharmonisch Orkest), Vincent van Amsterdam (accordeon, winnaar Dutch Classical Talent), James Oesi (contrabas) en Sterre Konijn (zang, speelde in oa. Concertgebouw en Paradiso). Zij gaan het experiment aan en brengen een tangoprogramma met liederen uit Buenos Aires, vertaald in het Nederlands. Laat u vertellen over de kleine jongen die rozen verkoopt op straat, over de prostituee Maria, die alle straten van Buenos Aires kent en de mannen om haar vinger windt, en over de dichteres Alfonsina, die op de bodem van de zee ligt en nu in slaap wordt gezongen door de zeepaardjes. Probeert u zich de verloren vogels voor te stellen, en de vreugde van de waanzin. Luistert u daarnaast naar prachtige instrumentale tangoklassiekers van Piazzolla en Zabales en waan u, dichtbij huis, in een Argentijnse tangosalon. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=BnOOuXeZXA0